به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تولید فلزات به شکل متخلخل در چند دهه گذشته مورد توجه بسیار دانشمندان بوده است. تغییر رفتار و خواص فلز به دلیل ماهیت متخلخل بودن آن، خواص ویژه و شگفت انگیزی ایجاد می کند که زمینه های کاربرد بسیاری را ممکن می سازد. فوم های فلزی، با توجه به پیچیدگی دانش فنی تولید، در زمره مواد پیشرفته تلقی شده و تحقیق در زمینه آنها از مطالعات به روز و در مرز دانش است.
در این میان فوم های آلومینیومی به دلیل دارا بودن مجموعه ای از خواص منحصر به فرد همچون دانسیته بسیار پایین، استحکام بالا، مقاومت در برابر ضربه، مقاومت در برابر خوردگی، مقاومت در برابر اشتعال، سازگاری کامل با محیط زیست از کاربردهای بیشتری برخوردار هستند. مجموعه رفتار این ماده زمینه استفاده و کاربرد آن را در صنایع بسیاری ایجاد کرده که از آن جمله می توان به صنایع نظامی، خودروسازی، صنایع ریلی، صنایع ساختمانی، صنایع دریایی، صنایع هوایی، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، صنایع دکوراتیو و ده ها زمینه دیگر اشاره کرد.
با توجه به کاربردهای فراوان این فوم ها در داخل کشور و تولید انحصاری آن توسط چند کشور خاص، در سال ۱۳۹۴ یکی از شرکت های دانش بنیان حوزه مواد با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی و همکاری ستاد توسعه فناوری های مواد و ساخت پیشرفته، با دارا بودن پیشینه علمی و عملی مناسب در این زمینه، موفق به راه اندازی واحد پایلوت تولید تختال های فومی آلومینیمی (سلول بسته) شد. مطالعه و تحقیق در خصوص فوم آلومینیومی از حدود ۱۰ سال پیش توسط موسسین این شرکت آغاز شده و طی این مدت مطالعات و پژوهش های بسیاری در قالب چندین پروژه کارشناسی ارشد و دکترا بر روی آن انجام گرفته و نهایتا منجر به تاسیس شرکت دانش بنیان و تولید صنعتی این محصول شده است.
با توجه به آزمون های کنترل کیفی انجام شده بر روی نمونه های تولیدی، خوشبختانه این محصول از کیفیت مطلوبی برخوردار بوده و مورد استقبال صنایع داخلی قرار گرفته است. در حال حاضر تفاهم نامه ای با یکی از شرکت های واگن سازی برای ساخت دیواره واگن قطارهای مسافرتی منعقد شده و امید است در سالهای آتی زمینه صادرات این محصول نیز فراهم آید.
نظر شما